Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori


Aktuelnosti

Završna konferencija: Nacionalna mreža mentora za preduzetnice u Crnoj Gori

Završna konferencija projekta „Nacionalna mreža mentora za preduzetnice u Crnoj Gori“ održana je 27. decembar, 2012. godine u prostorijama Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED).

Pozdravni govor i prezentacija na temu „Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori“ održala je Vesna Bojanović, Centar za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED) nakon čega je Nina Drakić, predstavnica Privredne komore Crne Gore predstavila projekat Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori i uspijehe projekta. Mentorka Nemša Omerhodžić vlasnica firme Merkator Internacional i preduzetnica Vera Leković, vlasnica firme Royal Club Travel su takođe učesnicama prenijele svoje utiske o projektu. Nakon konferencije je održan koktel, a mentorkama i preduzetnicama uručeni su pokloni.

===================

Seminar: Poreske obaveze, osnove računovodstva i registracija preduzeća

U sklopu projekta ‘’Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori’’ u Podgorici je 6.11.2012. godine održan trening na temu: „Poreske obaveze, osnove računovodstva i registracija preduzeća“. U pitanju je posljednji od ukupno deset treninga koji se održavaju u okviru ovog projekta. Trening je namijenjen ženama preduzetnicama.

Predavač na treningu bila je gđa Bojana Kalezić, iz Montenegro biznis alijanse (MBA), a prezentacije su održali gđa Danijela Dragićević, vlasnica firme „Dakris“, Kotor, i Nataša Pavličić iz firme „Frutiera“, Podgorica.

===================

Trening „Pristup izvorima finansiranja"

U sklopu projekta ''Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori'' u Podgorici je 16.10.2012. godine održan trening na temu: „Pristup izvorima finansiranja“. U pitanju je deveti od ukupno deset treninga koji se održavaju u okviru ovog projekta. Trening je namijenjen ženama preduzetnicama.

Predavač na treningu, gdin. Darko Konjević, izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA), prisutne je upoznao s trenutnim stanjem na finansijskom tržištu u Crnoj Gori, mogućnostima finansiranja- raspoloživim institucijama i postojećim programima.

U uvodnom dijelu treninga elaborirana je trenutna ekonomska situacija u Crnoj Gori i dat kratak osvrt na prethodni dvadesetogodišnji period. Nakon razmatranja opšteg ambijenta, dat je pregled izvora finansiranja koji su dostupni za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori. Prikazane su ključne institucije (Banke, IRF, mikrokreditne organizacije, lizing kompanije). U drugom dijelu treninga, polaznice su bile u prilici da čuju nešto više o makroekonomskom okviru za razvoj finansiranja, o njegovim prednostima i nedostacima. Sudeći po procjenama učesnica (popunjeni evaluacioni uputnici), trening je u velikoj mjeri opravdao njihova očekivanja, prvenstveno zbog aktuelnosti teme i neminovnosti kontinuiranog ulaganja u biznis, gdje su mogućnost i izvori finansiranja uvijek u fokusu interesovanja.

===================

Trening "Vlasnici malih preduzeća u fokusu - česte zamke i strateško planiranje"

U sklopu projekta ''Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori'' u Privrednoj komori je 28.09.2012. godine održan trening na temu: "Vlasnici malih preduzeća u fokusu - česte zamke i strateško planiranje". U pitanju je osmi od ukupno deset treninga koji se održavaju u okviru ovog projekta.

Predavač na treningu, gđa. Sanna Koritz, trener za mala preduzeća, vlasnica firme Create Business D.o.o., prisutne je upoznala s najčešćim zamkama s kojima se suočavaju vlasnici preduzeća. Kroz teorijski dio, ali i par vježbi polaznice treninga su bile u prilici da se preispitaju:

-Da li rade ono što je bitno-ili samo rade mnogo?

-Da li maksimalno koriste potencijale svog biznisa?

-Koja je njihova ciljna grupa?

i time proniknu u greške koje prave na poloju strateškog planiranja.

U drugom dijelu treninga obrađena je tema "Strateško planiranje". Polaznice su bile u prilici da se upoznaju s najčešćim mitovima poslovnog planiranja (,,Sve već imam u svojoj glavi, zašto bih onda morao to da pišem?'

,,Život je promjenljiv tako da ne vrijedi planirati.'' i sl.). Dobile su i korisne savjete, počev od toga da planiranje treba pretvoriti u rutinu, pa do sugestija da bi ga trebalo učiniti realnim i po mogućnosti zabavnim.

Na treningu je posebno istaknuto da kreiranje plana pomaže u prepoznavanju bilo kakvih nejasnoća ili pogrešnih kalkulacija. Omogućava lakše određivanje prioriteta i smanjuje vjerovatnoću zaboravljanja nečeg što je važno za vođenje biznisa.

===================

Aktivnosti na projektu „Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori“ sa fokusom na iskustva Švedske

U sklopu projekta ''Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori'' u Privrednoj komori je 11.09.2012. godine održan okrugli sto koji se bavio temom ženskog preduzetništva s posebnim osvrtom na iskustva Crne Gore i Švedske. U prvom dijelu okruglog stola održana je press konferencija, a u drugom dijelu radionica za žene preduzetnice.

Press konferenciju je otvorila g-đa Vesna Bojanović (Centar za preduzetništvo i ekonomski razvoj-CEED), koja je ukratko predstavila projekat “Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori” koji se od strane CEED-a i Privredne komore, a uz finansijsku podršku Evropske unije, realizuje s ciljem pružanja podrške preduzetništvu i razvoju privatnog sektora u Crnoj Gori. O dosadašljim aktivnostima i rezultatima spomenutog projekta, prisutne je detaljnije informisala predstavnica Privredne komore Crne Gore, g-đja Slavica Pavlović, dok je počasni konzul Kraljevine Švedske, g-din Saša Vujačić, naveo više detalja o saradnji između Crne Gore i Švedske.

Prisutnima su se obratile i Švedske ambasdorke ženskog preduzetništva, kom prilikom su predstavile svoje biznise i prenijele iskustva njihove države na polju ženskog preduzetništva. Navedeno je da u Švedskoj, na volonterskoj osnovi, djeluje oko 800 ambasadorki. Kao promoteri preduzetništva, one kroz posjetu fakultetima, srednjim školama i ostalim institucijama šire preduzetnički duh, inspirišu i ohrabruju žene svih starosnih dobi da se upuste u preduzetničke vode.

U dijelu okruglog stola koji se odnosio na diskusiju pokrenute su razne teme koje su se uglavnom ticale problema sa kojima se suočavaju žene preduzetnice u Crnoj Gori. Učesnice iz Crne Gore je interesovalo kako su u Švedskoj riješeni problemi: visokih kamatnih stopa, velike uposlenosti u porodici i ne dijeljenje porodičnih obaveza sa muškarcima, slabo razumijevanje za ovakve i slične programe itd.

Učesnice diskusije su pohvalile program mentorstva koji se realizuje i istakle nužnost kontinuiranog bavljenja tematikom podsticanja ženskog preduzetništva, izražavajući nadu da će se nakon okončavanja projekta mentorstva (novembar 2012. godine) pokrenuti neki sličan program koji bi im pruži dodatni podsticaj u njihovim nastojanjima da otpočnu, odnosno što uspješnije održe sopstveni biznis.

U nastavku okruglog stola održana je radionica na temu „Upravljanje porodičnim firmama“ na kojoj je pored spomenute, diskutovano i na sljedeće teme: kako koristiti društvene medije za razvoj biznisa, kako koristiti ‘’storytelling’’ za jačanje korporativnog marketinga, kako kroz koncept mreže uključiti što više poslovnih žena.

===================

Održan trening na temu Istraživanje tržišta i priprema marketing plana

U petak 27. jula, u okviru projekta Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori, održan je šesti trening u nizu, pod nazivom „Istraživanje tržišta i priprema marketing plana“.

Predavači Slavica Nikolić i Andrijana Drobnjak koje imaju višegodišnje iskustvo u realizaciji marketing istraživanja i marketingu, polaznicama su prezentirale osnove istraživačkog procesa i kroz rad u grupama, na praktičnim primjerima približile ovu tematiku.

Na ovom seminaru polaznice su stekle znanja o važnosti istraživanja tržišta kao značajnog elementa za razvoj poslovanja, zatim o dizajniranju istraživanja, osnovnim metodama i tehnikama realizacije. Takođe, polaznice su bile u prilici da se upoznaju s načinima kako da na optimanalan način odaberu adekvatan metod i način prikupljanja podataka, kako da kreiraju uzorak, definišu strukturu i sadržaj upitnika.

Sudeći po utiscima i popunjenim evaluacijama učesnica, trening je opravdao očekivanja polaznica i ocijenjen je visokim ocjenama.

Another site powered by DropPages