Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori


Projektne aktivnosti

U sklopu projekata realizuju se sljedeće aktivnosti:

  • Program mentorstva
  • Set treninga poslovnih vještina
  • Praktična obuka

Program mentorstva je otpočeo februara 2012. godine, a od marta 2012. godine i program “Praktičnih treninga”, koji podrazumijeva organizovanje treninga poslovnih znanja i vještina, jednom do dva puta mjesečno (do kraja 2012. godine). Pohađanjem ovih treninga, preduzetnice, koje su tek na početku svoje samostalne biznis karijere, imaće priliku da od strane relevantnih domaćih i inostranih stručnjaka steknu nova i prošire postojeća znanja iz oblasti vještina poslovne komunikacije, pregovaranja, finansiranja, pripreme biznis i razvojnih planova poslovanja i sl. S druge strane, mentori će u sklopu ovih treninga imati priliku da prezentuju sopstveni biznis.

Pored programa mentorstva i treninga, za preduzetnice će biti organizovana petodnevna praksa i na taj način će biti u prilici da se upoznaju s funkcionisanjem većih poslovnih sistema.

Mentorstvo predstavlja uspostavljanje partnerskog odnosa između mentora i žene preduzetnice u okviru kojeg mentor, svojim profesionalnim znanjem i iskustvom daje podršku preduzetnici koja je početnik u biznisu. Ovaj odnos baziran je na međusobnom poštovanju i povjerenju, a ogleda se kroz ohrabrenje, zajedničko razmatranje poslovnih situacija i izazova i davanje konstruktivnih savjeta.

Program mentorstva ima za cilj da kod preduzetnica razvije samopouzdanje, vjeru u lične kvalitete i uspjeh, kao i da se da doprinos entuzijazmu preduzetnice u obavljanju posla i da podstakne njena inovativnost.

U Program mentorstva uključene su dvije ciljne grupe:

  • žene preduzetnice koje su na početku svoje samostalne biznis karijere,
  • mentori koji posjeduju iskustvo kao uspješni preduzetnici koji žele da svoje znanje i vještine prenesu na žene preduzetnice, po principu “know-how”.

Inicijalnim planom predviđeno je da se odabere ukupno pet mentora iz sva tri regiona Crne Gore. Međutim, zbog pokazanog interesovanja i velike želje da učestvuju u programu mentorstva, odabrano je 11 mentora, a isto toliko i preduzetnica. Igrom slučaja, svi mentori su pripadnice ženskog pola.

Another site powered by DropPages